Ayuraveda

zelfhelend vermogen staat centraal

Deze vorm van massage heeft een diepe werking op het welzijn en de gezondheid van de mens. Juist het stimuleren van het “zelfhelend vermogen” staat centraal in deze massage. Aanraking, bewust worden van spanning, stress in je lichaam geven je de mogelijkheid om je lichaam te verzorgen en die aandacht te geven die het nodig heeft.

Deze helende massage komt uit India en kan worden gegeven op een matras op de grond of gewoon op een massage tafel. De massage wordt afgestemd op de wensen en of klachten vd cliënt.
De ayurvedische massage draagt onder andere bij aan:

  • het activeren van het lymfesysteem en de bloedsomloop
  • het bestrijden van stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • de bewustwording van het lichaam
  • verlichting van de spierspanning
  • herstel van vitaliteit van lichaam en geest


Ayurvedische ontspanningsmassage:

Het eerste deel van de massage begint met het “wegleggen” van de client. Door eerst het lichaam zachtjes te wiegen ontspant het zich, daarna ga ik bij een uitademing druk uitoefenen op het lichaam op verschillende punten. Daarna is het lichaam klaar voor de massage. De massage bestaat uit het verschillende technieken zoals loskloppen, kneden, wringen, drukpunten en natuurlijk masseren.

Ayurvedische ontspanningsmassage (preventief / wellness) is een volledige massage van het lichaam. Bij deze ayurveda massage wordt gewerkt met een combinatie van basisolieen en/of kruidenolie.
De ayurvedische ontspanningsmassage is geschikt voor iedereen, van ouderen tot baby’s, van volwassenen tot kinderen. In feite zou het goed zijn voor iedereen om eenmaal per week doch minstens regelmatig een massage te ondergaan om volledig fysiek en mentaal te ontspannen. Op deze manier behoudt je beter je energie voor de vele dagelijkse activiteiten en voorkom je uitputting.

Ayurvedische ontspanningsmassage is dé anti-stress behandeling, dé wellness behandeling en dé behandeling om eindelijk te onthaasten. Ook rugpijn en nekklachten (whiplash), reuma en rsi zijn goed te bestrijden met de ayurveda therapeutische (marma) massage. Het is een massage die zowel lichaam als geest balanceert en je terugbrengt bij jezelf.

In principe vindt ayurvedische massage plaats met kruidenolie gebaseerd op sesamolie. Er zijn echter ook andere basisoliën zoals kokosolie, mosterdolie, olijfolie, castorolie of ghee (geklaarde boter) waar al dan niet kruiden in verwerkt zijn om een specifieke uitwerking te realiseren.

Tijdens de volledige ayurvedische massage worden zowel de benen en de romp aan voor en achterzijde en het hoofd gemasseerd. In een therapeutische massage wordt ook het hele lichaam gemasseerd en meer gewerkt met de marmapunten en de nadi’s en het lokaliseren en verwijderen van blokkades hierin.


Wat doet een ayurvedische massage?

Het effect van een ayurvedische massage betreft zowel het reinigen, ontspannen, voeden en balanceren van het fysieke lichaam, de emotionele toestand als de geest. Het brengt lichaam en geest dichter bij elkaar en stimuleert het zelfregulerend/zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Het onderscheid tussen een westerse (en ook aantal oosterse massagevormen) en ayurvedische massage is het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie of basisolie. De kruidenolie heeft een smerende en medicinale werking. De oliemassage noemt men in ayurveda ook wel abhyanga. Een ander onderscheid is dat de abhyanga zich niet richt op spieren ontspannen, maar op het herstellen van energetisch evenwicht. Abhyanga is dus het inolien van het lichaam en geen massage in de klassieke zin.

De ayurveda massage is rustgevend en zorgt voor opheffen van blokkades, loskomen van emoties, verbetering van de gemoedstoestand, meer zelfinzicht, verdieping van je innerlijke wereld.

Ayurveda massage ofwel het inolien van het lichaamheeft een directe invloed op de 7 dhatus (weefsels), die geolied worden: spieren, pezen, gewrichten, banden, huid , bloed en bot maar ook op de organen zoals blaas en darmen.

Naast massage kun je jezelf als een vorm van dagelijkse routine ook oliën, d.i. zonder veel druk/wrijving aanbrengen van olie (sesam bijv. is neutraal en bruikbaar voor iedereen) op de huid (niet in het gezicht). Met name voor ouderen is dit heel geschikt, maar ook voor vata type mensen en in het koude seizoen.

Aangeraden wordt om na de ayurveda massage het rustig aan te doen en wat meer water te drinken om afvalstoffen sneller af te voeren. De olie laat je intrekken en douchen doe je alleen met warm water.